- Heeft u moeite om uw bloedglucosewaarde op peil te houden?
- Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u beweegt?
- Weet u dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u meer beweegt?
Bewegen helpt klachten bij diabetes voorkomen. En het vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Bewegen is voor u gezond!
Elke dag verantwoord en gezond bewegen
Speciaal voor mensen met diabetes type 2 is het beweegprogramma voor mensen met diabetes ontwikkeld. Dit programma doorloopt u samen met een gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze fysiotherapeut is daarnaast speciaal opgeleid voor het beweegprogramma diabetes type 2. Uw begeleiding is dus in goede handen.
Tijdens het programma gaat u gezond en verantwoord bewegen onder begeleiding van uw fysiotherapeut. Het beweegprogramma zorgt voor controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, betere conditie en gezond bewegen!
Wat is diabetes?
Alle voedingsstoffen die we dagelijks binnenkrijgen, worden in het lichaam omgezet in brand- en bouwstoffen. Zo worden koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in het lichaam omgezet in glucose. Via het bloed wordt de glucose vervoerd naar de organen. Om in de organen te komen is insuline nodig. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier geen of weinig insuline aan of werkt de door het lichaam aangemaakte insuline onvoldoende. Daardoor nemen de cellen de glucose uit het bloed onvoldoende op De bloedglucosewaarde (hoeveelheid suiker) in het bloed is daardoor hoger dan normaal.
Diabetes type 2 komt vaak voor bij mensen die ouder zijn dan veertig jaar, het is ook wel bekend als ‘ouderdomssuiker’.
Klachten bij diabetes
Een hoge bloedglucosewaarde (hyper) kan allerlei klachten veroorzaken:
- Dorst;
- Veel plassen;
- Vermoeidheid.
De bloedglucosewaarde in het bloed verlaagd bij beweging. Hierdoor kan de insuline dan beter zijn werk doen.
Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te ver daalt, kan dit leiden tot een ‘hypo’. Ook een hypo veroorzaakt allerlei klachten:
- Transpireren;
- Bleek zien;
- Onduidelijk praten;
- Hongerig gevoel;
- Gapen;
- Prikkelingen om de mond;
- Beven;
- Stemmingsveranderingen (koppig, prikkelbaar, stuurs).
Uw persoonlijk beweegprogramma
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met TNO een beweegprogramma gemaakt voor mensen met diabetes type 2.
Het doel van het beweegprogramma is u te leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen. Bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid.
De fysiotherapeut zal beginnen met een gesprek en het afnemen van een aantal testen. Zodat uw een persoonlijk beweegprogramma op maat krijgt.
De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.
Het beweegprogramma is in groepsverband, met lotgenoten. Met lotgenoten kan u ervaringen uitwisselen en elkaar steunen en stimuleren.
Het beweegprogramma duurt in totaal drie maanden (twaalf weken)
Fase 1: Eerste gesprek en testen
Allereerst is er een gesprek met uw fysiotherapeut. Deze gaat u vragen stellen omtrent uw Diabetes en uw klachten. Nadat de fysiotherapeut alle vragen gesteld heeft en met u de vragen heeft doorgenomen, worden de testonderdelen doorlopen.
De testonderdelen zijn: fitheidstesten, aantal gezondheidstesten en beweegvragenlijst.
Op basis van uw medische gegevens, de informatie uit het gesprek en de testen, zal de fysiotherapeut u adviseren om deel te nemen aan het beweegprogramma of om ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts.
Fase 2: Beweegprogramma diabetes type 2
Als u doorstroomt naar het beweegprogramma doorloopt u in 12 weken een persoonlijk oefenschema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd.
In uw persoonlijke programma bepaalt u samen met uw fysiotherapeut de opbouw van uw programma, dit is afhankelijk van welke doelen u wilt bereiken.
Het belangrijkste in is dat u weer plezier krijgt in bewegen. U leert ook herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer u bepaalde bewegingen maakt.
Tijdens het programma vinden op verschillende momenten individuele gesprekken plaats. Daarnaast traint u in groepsverband. Tijdens de groepsbijeenkomsten wordt informatie gegeven over bewegen en gezondheid.
Fase 3 : Dagelijks bewegen
Tijdens het beweegprogramma diabetes heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen.
Aan het einde van de twaalf weken kijkt u samen met uw fysiotherapeut naar de resultaten. Ook bekijkt u samen welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is om een gezondere leefstijl vast te houden.