Van de volwassen Nederlandse bevolking tot 65 jaar heeft 18,7% ooit in het leven met een depressieve stoornis te kampen gehad. Bij vrouwen gaat het om bijna een kwart (24,3%) van de bevolking en bij mannen om 13,1%. Per jaar krijgt ongeveer 5,2% van de volwassen Nederlanders tot 65 jaar een depressieve stoornis (mannen 4,1%, vrouwen 6,3%). In totaal betreft het jaarlijks ongeveer 546.500 inwoners van Nederland.
Zoals inmiddels door velen is bevestigd, is bewegen voor mensen met een depressieve stoornis een belangrijke inzet om te komen tot gezondheidswinst.
Maar als bewegen problemen geeft is het goed om te onderzoeken wat iemand dan wel kan op bewegingsgebied. Daarvoor is het beweegadvies ontwikkeld. Het beweegadvies is een interventie bestaande uit drie contactmomenten, een intake en twee evaluatie momenten verdeeld over een tijdslijn van 3 maanden. Zowel de GGZ-POH’er als de huisarts kunnen verwijzen voor een beweegadvies. Het beweegadvies wordt bekostigd uit de aanvullende verzekering van de klant.
Eerste contactmoment: de Intake
De intake kent het volgende hoofddoel: het op maat geven van een beweegadvies aan iemand met een depressieve stoornis waarmee hij of zij al of niet zelfstandig aan de slag kan om zijn depressieve gemoedstoestand te verbeteren.
Het advies kan bijvoorbeeld zijn:
- Iemand heeft lichte ondersteuning nodig om te komen tot een zelfstandige beweegactiviteit bijvoorbeeld begeleiding via online ondersteuning.
- Iemand wordt geadviseerd om deel te nemen aan een beweegprogramma bijvoorbeeld runningtherapie of een fitnessprogramma afhankelijk van de interesse, motivatie en fysieke mogelijkheden van de iemand.
- Iemand wordt geadviseerd deel te nemen aan de groepscursus bewegen begeleidt door de psychosomatisch fysiotherapeut van Haspel.
Afhankelijk van het beweegadvies wordt een persoonlijk streefdoel geformuleerd. Met andere woorden waar wil iemand na drie maanden staan ten aanzien van zijn beweegactiviteiten.
Tweede en derde contactmoment:
Tijdens de twee terugkoppelmomenten wordt aan de hand van het persoonlijk streefdoel geëvalueerd. Afhankelijk van het wel of niet behalen van het persoonlijk streefdoel kan er een her-test plaatsvinden.
Aangesloten praktijken
Zie aangesloten praktijken DBC depressie »