Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme: een reactie van het lichaam als er een verstoring plaats vindt die schadelijk is. Door de pijn gaat er een prikkel naar de hersenen. Het lichaam reageert hierop zodat er maatregelen genomen kunnen worden voor herstel.
Pijn kan zich verschillend manifesteren: kloppend, stekend, zeurend, brandend.
Pijn kan direct worden gevoeld bij een letsel, bijvoorbeeld bij verbranden of als je vinger tussen de deur komt. Soms voel je de pijn pas later, bijvoorbeeld als je je stoot terwijl je druk bezig bent of als je door je knie gaat tijdens een wedstrijd. De blauwe plek of dikke knie voel en zie je pas later.
Pijn die ontstaat na een letsel noemen we acute pijn, er is dan een duidelijke oorzaak aanwezig.
Als pijn langer aanhoudt kan hij chronisch worden. Over het algemeen spreken we over chronische pijn indien deze langer dan 3 maanden bestaat. Er is dan niet altijd nog een relatie met het oorspronkelijke letsel. Dit kan zich hebben hersteld, terwijl de bewegingen nog als pijnlijk ervaren worden.
Eén op de vijf volwassenen heeft chronische pijn.
Bij chronische pijn is het belangrijk om naast de lichamelijke gezondheidstoestand te kijken naar het functioneren in de omgeving en de problemen en beperkingen die ervaren worden. De pijn kan gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. Je kunt bewegingen vermijden uit angst voor de pijn. Anderen zetten zich juist over de pijn heen, wat veel moeite kost als de pijn erg hevig is. Beiden kunnen ervoor zorgen dat de pijn toeneemt waardoor nog meer beperkingen ontstaan. Ook kan het juist zijn dat de zeurende pijn naar de achtergrond verdwijnt als je afgeleid bent en leuke dingen doet.
De therapeut is speciaal geschoold op het gebied van chronische pijn en zal zich naast je concrete pijnklachten richten op de verschillende aspecten van chronische pijn.
Er wordt gewerkt met het biopsychosociaal model: een benadering vanuit meerdere invalshoeken.
- Bio: De biomedische achtergrond van de pijn: aantoonbare lichamelijke schade, een aandoening of ziekte.
- Psycho: Het is van belang te ontdekken wat verder van invloed kan zijn op de pijn. Hierbij kunnen emoties, je eigen gedachten en verwachtingen betreft de pijn een rol spelen. Hierbij hoort ook pijneducatie: wat weet jezelf over chronische pijn en het ontstaan ervan.
- Sociaal: Hoe reageert jouw omgeving op je chronische pijn.
Het doel van de behandeling is dat je zelf leert wat je kunt doen om minder pijn te ervaren en tegelijkertijd die dingen kunt gaan doen die je graag doet. Je zult dan beter gaan functioneren en de kwaliteit van leven verbeterd, waardoor de pijn naar de achtergrond verdwijnt.
Om dit te bereiken wordt samen met u een stapsgewijs zorgplan gemaakt, wat steeds bijgesteld kan worden. Zelf heb je hierin de regie, je weet immers zelf wat het beste is voor je lichaam en wat je wel of niet kunt. De therapeut zal je hiervoor handvaten geven, maar zelf bepaal je het plan.
De praktijken die zijn aangesloten bij de zorggroep fysiotherapie ’s-Hertogenbosch e.o., waar gespecialiseerde therapeuten werkzaam zijn, werken allen volgens de zorgstandaard chronische pijn.
Regelmatig worden scholingsactiviteiten gedaan waardoor de kennis actueel blijft.
Wij streven naar zo optimaal mogelijke zorg waarbij de samenwerking tussen de patiënt en behandelaar(s) voorop staat.